Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Kwaszona biała kapusta

Składniki: 1 kg kapusty płaska łyżka soli Sposób wykonania: Kapustę bardzo drobno poszatkować po czy oprószyć ja solą i dokładnie wymieszać. Następnie układać kapustę w słoju mocno dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce szczelnie zamknięte. Gdy na powierzchni zacznie powstawać piana, zdjąć ją a w kapustę wbić kilka razy nóż i ponownie zamknąć. Kapustę należy odstawić…

Ocet jałowcowy

Składniki: 30 dag jałowca ½ l octu – bazy z wodą Sposób wykonania: Owoce jałowca oczyścić po czym 10 rozgnieć a resztę pozostawić w całości. Następnie przełożyć owoce do karafki, wówczas zalać je octem i odstawić na kilka dni. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J

Ocet jabłkowy

Składniki: jabłka cukier woda Sposób wykonania: Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych rozdrobnić po czym przełożyć do dużego słoja. W między czasie wodę zagotować z datkiem cukru ( na 1 l ok. półtorej łyżki cukru), odstawić do ostygnięcia. W między czasie jabłka zalać wodą i odstawić szczelnie przykryte w ciepłym pomieszczeniu. Po skończenie fermentacji, przecedzić przez…

Kwaszone śliwki

Składniki: 2 kg węgierek 2 l wody kilka goździków kilka ziaren pieprzu 2 łyżki soli 2 łyżki zalewy z ogórków kwaszonych 4 łyżki cukru Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie wodę zagotować z goździkami, pieprzem, solą oraz cukrem po czym wymieszać z zalewą z ogórków i zalać nią śliwki. Przykryć talerzykiem, obciążyć…