Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwaszone śliwki

Składniki:

  • 2 kg węgierek
  • 2 l wody
  • kilka goździków
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki zalewy z ogórków kwaszonych
  • 4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Wydrylowane śliwki ułożyć w naczyniu kamionkowym.
    Następnie wodę zagotować z goździkami, pieprzem, solą oraz cukrem po czym wymieszać z zalewą z ogórków i zalać nią śliwki.
    Przykryć talerzykiem, obciążyć i owinąć gazą.
    Odstawić na 8 di w temperaturze pokrojowej.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagodę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *