Składniki: 2 kg jabłek 2 szkl. przecieru z czarnego bzu 2 szkl. przecieru z dyni cukier Sposób wykonania: Jabłka rozgotować z bardzo małej ilości wody po czym przetrzeć je przez sito. Następnie dodać do nich przecier z czarnego bzu i przecier z dyni. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Przecier przełożyć do słoików,…
Kategoria: Przetwory domowe
Grzyby marynowane
Marynowane grzybki z kawałkami jabłka
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 300 g marynowanych grzybów 1 jabłko 2 cebule 3 łyżki oleju sól cukier pieprz koperek Sposób wykonania: Jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać a grzyby pokroić w słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i skropić olejem. Przed podaniem udekorować koperkiem.
Grzyby marynowane
Marynowane grzybki z jajkami
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 250 g marnowanych grzybów 3 jajka 2 cebule 3 łyżki śmietany sól szczypiorek Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i posiekać. W między czasie grzyby pokroić w drobną kosteczkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą i posypać posiekanym szczypiorkiem. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs…
Przetwory domowe
Szczaw w soli
by Aneta B • • 0 Comments
Przetwory domowe
Kolorowa kwaszonka
by Marcin • • 0 Comments
Składniki: 8 kg kapusty 2 kg marchwi 1,5 kg buraków ćwikłowych 1 kg jabłek 15 dag soli Sposób wykonania: Obrane jabłka, marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach a kapustę drobno poszatkować. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Następnie układać w garnku mocno dociskając, przykryć talerzem i obciążyć. Gdy…