Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Kwaszone jabłka

Składniki: 2 kg kwaśnych jabłek 2 l wody 2 dag soli 4 dag cukru 3 dag mąki żytniej Sposób wykonania: Jabłka ułożyć w kamiennym naczyniu. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i cukru po czym część wymieszać z mąką i wymieszać z pozostała wodą, wówczas zalać nią jabłka. Przykryć talerzykiem, obciążyć i obwiązać gazą. Odstawić…

Kwas żurawinowy Oli

Składniki: • 20 dag żurawin • 1 kg cukru • 4 dag drożdży • 10 l wody • 50 sztuk rodzynek • cukier waniliowy Sposób wykonania: Żurawiny zalać wodą po czym doprowadzić do zagotowania. W między czasie drożdże utrzeć z cukrem po czym dodać do żurawin. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz. w…

Sok z pokrzyw

Składniki: 2 kg młodych pokrzyw 15 dag cukru 1 l wody sok z cytryny Sposób wykonania: Pokrzywy zemleć w maszynce po czym zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie pokrzywy przecedzić, wówczas dodać sok z cytryny oraz cukier. Sok przelać do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze…

Wiśnie z cytryną

Składniki: 1 kg wiśni cytryna op. żelfiksu 50 dag cukru Sposób wykonania: Do wydrylowanych wiśni dodać skórkę cytrynową pokrojoną w paseczki oraz żelfix, wówczas doprowadzić do zagotowania na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie wsypać cukier i gotować mieszając kolejne 3 min. Gorąca masę przełożyć do słoików, które szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry…

Śliwki przykryte jabłkami

Składniki: 50 dag śliwek 1 kg kwaśnych jabłek cukier Sposób wykonania: Sparzone śliwki obrać ze skórki po czym przekroić na pół i usunąć pestki. Następnie z jabłek usunąć gniazda nasienne i rozgotować je w małej ilości wody, wówczas przetrzeć je przez sito i doprawić do smaku. Następie jabłka wymieszać ze śliwkami i przełożyć do słoików.…