Składniki: 1 kg borówek 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Warzywny mix
by Mariola Zawadzka • • 0 Comments
Składniki: 3 kg pomidorów 2 główki czosnku 2 ostre czerwone papryki 10 słodkich papryk 1 szkl. cukru 2 łyżki soli 3 łyżki oleju łyżka octu 10% Sposób wykonania: Pomidory oraz oba rodzaje papryk zemleć w maszynce po czym dodać do nich olej, cukier oraz sól. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 15-20 minut. Po…
Przetwory domowe
Pikantne pomidory
by Agnieszka Jasińska • • 0 Comments
Składniki: 6 kg pomidorów 150 g kopru 60 g korzenia chrzanu 100 g liści czarnych porzeczek 2-3 ostre papryki 7, 5 l zalewy ( na 940 ml wody 60 g soli) Sposób wykonania: Umyte pomidory ułożyć w kamionkowym naczyniu ( jeśli ktoś go nie posiada może być to emaliowane naczynie) przeplatając je liśćmi porzeczki, koprem…
Grzyby marynowane
Marynowane pieczarki z grilla
by ola22 • • 0 Comments
Składniki: 4 pieczarki 1 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru ½ szkl. posiekanej pietruszki, oregano, szczypiorku, estragonu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać razem z sosem sojowym, octem, cukrem oraz ziołami. Następnie grzyby oczyścić i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać je marynatą.…
Przetwory domowe
Pasteryzowane buraczki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: buraki ćwikłowe 5 kg czosnek 3 ząbki cebula 2 sztuki Zalewa: ocet 1,5 szklanki woda 1,5 szklanki cukier 3/4 szklanki ziele angielskie 5 ziaren pieprz ziarnisty 5 ziaren liść laurowy 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o…