Składniki: gąski 1 kg woda 3 szklanki ocet 1 szklanka sól 3 łyżki cukier 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Grzyby należy dokładnie przebrać, następnie wymoczyć w zimnej wodzie i umyć. Moczyć mogą się nawet przez noc. Z wody, octu, soli i cukru należy zagotować zalewę. Grzybki należy ułożyć w słoikach do 2/3 wysokości i zalać gorącą…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Dynia marynowana z cynamonem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: dynia 2 kg cukier 1/2 kg ocet 1 szklanka cynamon 1 kawałek goździki 5 sztuk sól 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Z dyni należy wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. W garnku należy zagotować wodę, posolić i na gotującą się wodę wrzucać dynię i gotować około 5 minut. Po tym czasie dynię należy odcedzić…
Przetwory domowe
Węgierki w zalewie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: węgierki 2 kg cukier 30 dag ocet 6 % 400 ml goździki 10- 15 sztuk woda 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Śliwki należy dokładnie umyć, a następnie ponakłuwać w nie goździki. Z cukru, 1/2 litra wody oraz octu należy przygotować zalewę i zalać nią śliwki. Wszystko razem zagotować, a następnie wystudzić. Śliwki należy odcedzić. Zalewkę…
Przetwory domowe
Czosnek z marynaty
by albertos • • 0 Comments
Składniki: czosnek 10 główek ocet winny 1,5 szklanki woda 1/2 szklanki sok z cytryny 1/2 szklanki miód 8 łyżek sól odrobina Sposób przyrządzenia: Z octu winnego, wody, soku z cytryny, miodu i soli należy zagotować zalewę. Obrany czosnek należy wrzucić do wrzątku i wyjąć po 5 minutach, odsączyć i przełożyć do słoiczków. Zalać marynatą, zakręcić…
Przetwory z papryki
Papryka z marynaty
by albertos • • 0 Comments
Składniki: papryka 5 kg ocet 6 % 1/2 szklanki woda przegotowana 8 szklanek miód 10- 12 łyżek sól 2 łyżki przyprawa do marynowania warzyw 1 opakowanie Sposób przyrządzenia: Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, odłożyć do odcieknięcia. Paprykę należy pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach. Z octu, wody, miodu, soli i przyprawy należy…