Składniki truskawki 1 kg cukier żelujący 1 kg cukier 0,5 kg woda 0,5 szklanki Sposób przyrządzenia Truskawki należy pozbawić szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu się truskawek należy dodać cukier i cukier żelujący, wszystko dokładnie wymieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany, gorący…
Kategoria: Dżemy
Dżemy
Dżem winogronowy z gruszkami i jabłkami
by Ewelina B • • 0 Comments
Pyszny dżem wynaleziony gdzieś w internecie, zrobiłam go z czystej ciekawości i jest przepyszny. Składniki: • winogrona ciemne domowe 1 kg • cukier 1/2 kg • gruszki 70 dkg • jabłka 70 dkg • sok z cytryny z 1/2 owocu Sposób przyrządzenia: Sok z cytryny dajemy dla złamania smaku. Winogrona obieramy – będzie ich 70…
Dżemy
Dżem z czarnego bzu
by Tomasz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 kg cukru żelującego sok z i starta skorka z cytryny 3 kieliszki likieru z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Do owoców dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier żelujący po czym cały czas mieszając doprowadzi do wrzenia, trzymać na ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć owoce z…
Dżemy
Dżem truskawkowy z rabarbarem
by Adrian • • 0 Comments
Dżemy
Dżem z borówek do mięs
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki: 1 kg borówek 1 kg jabłek 50 dag gruszek 50 dag cukru Sposób wykonania: Z cukru i ¾ szkl. wody ugotować syrop po czym włożyć do niego obrane gruszki i przez chwilę gotować po czym je wyjąć a do syropu włożyć borówki oraz obrane jabłka i mieszając smażyć na małym ogniu do momentu, aż…