Składniki:
- 1 kg moreli
- 50 dag miąższu z dyni
- 50 dag jabłek
- 50 dag mirabelek
- 50 dag miodu
- 2 łyżki cukru
Składniki: 50 dkg śliwek 45 dkg cukru żelującego 5 łyżek wody Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, pokroić na połówki usuwając pestki. W dużym rondlu o grubych ściankach umieścić wodę i śliwki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż śliwki zaczną uwalniać sok. Dodać cukier i gotować mieszając przez około 45 minut. Przeprowadzić próbę gęstości wykładając łyżkę dżemu…
Składniki: 1 kg oczyszczonej pigwy 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce na około 30 minut zalać lodowato zimną wodą. Tak przygotowane owoce obrać ze skóry, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Do szerokiego, grubościennego rondla przełożyć rozdrobnione owoce, podlać odrobiną wody, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu aż kawałki owoców się rozgotują. Masę dokładnie rozetrzeć…