Składniki: 125 g ryby bez ości 1 pietruszka 1 cebula sól 300 g białego chleba natka pietruszki Sposób wykonania: Rybę zalać wodą aby cała ją przykryła. Wrzucić jeszcze cebulę, pietruszkę oraz sól do smaku i ugotować. Miękką rybę wyjąć z wywaru, pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć na kromkach chleba. Udekorować natką pietruszki.
Kategoria: Przekąski
Przekąski
Naleśniki z wątróbką drobiową
by Zygmunt Kuligowski • • 0 Comments
Składniki: 1 jako 1 szklanka tartej bułki posiekana zielenina tłuszcz do smażenia Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka ½ szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka szczypta soli Farsz: 30 dkg wątróbki drobiowej 1 pokrojona w kostkę cebula 3 łyżki oliwy 5 łyżek gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać przez sito. Wszystkie…
Przekąski
Chrzan z jabłkiem i jajkiem
by Andżelika Kalita • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki startego chrzanu 1 jabłko 1 jajka ugotowane na twardo ¾ kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Jabłko zetrzeć na tarce, białka jajek posiekać a żółtka utrzeć. Wszystkie składniki wymieszać dodając śmietanę.
Przekąski
Borowiki z chrzanem
by Ula Stopa • • 0 Comments
Składniki: 5-6 łyżek startego chrzanu 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek dżemu z borówek 2-3 łyżki czerwonego wina 1 łyżka miodu sól Sposób wykonania: Chrzan wymieszać z miodem, solą, sokiem z cytryny oraz dżemem borowikowym. Schłodzić w lodówce. Podawać do wędlin, jajek i mięs.
Przekąski
Tosty z jakiem, boczkiem i pieczarkami
by Ewelina Ćwiek • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki ulubionego chleba 4 jajka 6 pokrojonych w plastry pieczarek 1 pokrojona w plasterki cebula 4 plastry boczku lub bekonu 2 łyżki bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, cebulę i pieczarki, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstały sos odparuje. Kromki chleba opiec w opiekaczu lub …