Składniki: 4 jabłka 250 g francuskiego ciasta żółtko 2 łyżki mleka 50g migdałów pokrojonych w pałeczki 4 łyżki syropu klonowego Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Wykrawamy 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku kwadratu układamy obrane wydrążone jabłko (wypełnione migdałami i syropem). Składamy po przekątnej. Rogi zlepiamy, Przykrywamy krążkiem. Powierzchnię posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.…
Kategoria: Owoce
Jabłka
Jabłkowy suflet
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jabłka kwaśne 1,5 kg białka 14 sztuk cukier 65 dag sok z cytryny 4 dag masło 10 dag skórka otarta z cytryny Sposób przyrządzenia:Jabłka należy dokładnie umyć, wyłożyć na blaszkę, upiec w piekarniku, apo upieczeniu dokładnie przetrzeć przez sito. Do przecieru należy dodać32 dag cukru i lekko podsmażyć. Naczynie żaroodporne należy wysmarowaćtłuszczem, ubić pianę…
Owoce
Małopolski garus
by albertos • • 0 Comments
Składniki: gruszki 75 dag jabłka 25 dag cukier 10 dag woda 1,2 litra śmietana 1 szklanka mąka 2 dag goździki 4 sztuki cynamon skórka cynamonowa skórka pomarańczowa Sposób przyrządzenia:Wodę należy zagotować z goździkami, skórką pomarańczową i cynamonem.Owoce należy umyć i osuszyć, następnie pokroić na ćwiartki usunąćnasienne gniazda, a następnie wrzucić do wrzątku, rozgotować je iprzetrzeć…
Truskawki
Truskawkowy mus
by albertos • • 0 Comments
Składniki: truskawki 16 dag białko jaja 6 dag cukier 6 dag Sposób przyrządzenia:Truskawki należy przebrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalaćwrzątkiem, po czym ugotować i przepuścić je przez sitko. Białka jajnależy ubić wraz z cukrem na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć jąz przecierem truskawkowym i udekorować truskawkami. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Banany
Banany w naleśnikowym cieście
by albertos • • 0 Comments
Składniki: banany 6 szt. mąka 1/2 szklanki jajka 2 szt. mleko 4 łyżki cukier 4 łyżki wiórki kokosowe 1/2 szklanki masło 3 łyżki Sposób przyrządzenia:Całe jajka, mąkę pszenną, tłuste mleko i biały cukier należy dokładnieze sobą wymieszać. Umyte i obrane banany należy przekroić na połówki, apóźniej wzdłuż. Banany należy panierować w cieście, a następnie obtaczaćw…