Składniki: 4 duże gruszki butelka czerwonego wina ¾ szklanki cukru 3 łyżki miodu sok z ½ cytryny laska cynamonu laska wanilii pasek skórki pomarańczowej 1 goździk ziarno pieprzu Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać wino i sok z cytryny. Dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gruszki obrać pozostawiając ogonki, włożyć do garnka…
Kategoria: Owoce
Jabłka
Śnieżne jabłka
by Krystyna Ścibor • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 7 dkg cukru 2 białka łyżeczka soku z cytryny 6 łyżeczek galaretki porzeczkowej 6 łyżeczek posiekanych pistacji Sposób przyrządzenia: Jabłka poobierać, pokroić i poddusić pod przykryciem z łyżeczką cukru, można dodać troszkę wody. Białka ubić z sokiem z cytryny . Dodać resztę cukru i wymieszać ze schłodzonym musem jabłkowym. Przybrać galaretką…
Jabłka
Jabłka z bitą śmietaną
by Antoni Rogiński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 4 dkg posiekanych migdałów szklanka śmietany 30% 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło z migdałami, dodając pozostały…
Jabłka
Chrupiące jabłka
by Dominika Dorsz • • 0 Comments
Składniki: 6 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, poobierać pokroić w plasterki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło, cynamon. Rozłożyć na jabłkach i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Dobrze smakują…