Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce

Avocado z miodem i orzechami

Składniki: 2 avocado 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki posiekanych, ulubionych orzechów Sposób przyrządzenia: Avocado przekroić na połowę, usunąć pestki, z miąższu używając specjalnej łyżeczki lub łyżeczki do herbaty wykroić kuleczki. Tak przygotowane kuleczki skropić sokiem z cytryny, polać miodem, delikatnie wymieszać, posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem lekko schłodzić.

Avocado zapiekane z pomidorami

Składniki: 3 owoce avocado 3 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy Sos: 2 żółtka 6 łyżek białego wina 4 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzania: Avocado przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć pestki, skropić oliwą, piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pomidory sparzyć wrzątkiem,…

Avocado z boczkiem

Składniki: 15 dkg boczku pokrojonego w plastry 2 avocado 3 żabki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w paseczki. Patelnie rozgrzać, dodać boczek, powoli podgrzewać aż staną się chrupiące. Część wytopionego tłuszczu odlać. Do skwarków i pozostałego tłuszczu wlać ¼ szklanki wody, dodać…

Melon z syropem miętowym

Składniki: 1 melon miodowy ½ szklanki cukru 2 łyżki posiekanych liści mięty 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny i pomarańczy szczypta mielonego anyżu jogurt waniliowy liście mięty i gwiazdki anyżu do dekoracji Sposób przyrządzenia: W małym rondlu wymieszać cukier, mielony anyż, posiekane listki mięty, otartą skórkę z cytrusów. Dodać ¾ szklanki wody, powoli gotować…

Przekąska z melona, nektarynek i szynki parmeńskiej

Składniki: ½ melona miodowego 4 nektarynki 25 dkg szynki parmeńskiej w plastrach pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Melon pokroić na 16 części, miąższ odkroić od skóry, nektarynkę na ósemki. Plastry szynki parmeńskiej pokroić w paski. Na wykałaczkę nabijać zwinięte ozdobnie paski szynki i kawałek owocu. Całość oprószyć pieprzem, schłodzić i podawać.