Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Melon z syropem miętowym

Składniki:

  • 1 melon miodowy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny i pomarańczy
  • szczypta mielonego anyżu
  • jogurt waniliowy
  • liście mięty i gwiazdki anyżu do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:
    W małym rondlu wymieszać cukier, mielony anyż, posiekane listki mięty, otartą skórkę z cytrusów. Dodać ¾ szklanki wody, powoli gotować aż syrop zredukuje się do połowy wyjściowej objętości. Syrop schłodzić. Na talerzykach układać kliny melona obranego ze skóry i gniazd nasiennych, polać syropem. Przed podaniem udekorować anyżem, listkami mięty i jogurtem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *