Składniki: 125 g cukru pudru 170 ml szkl. zimnej wody 4 brzoskwinie garść liści mięty 150 ml wytrawnego pro secco Sposób wykonania: Cukier rozpuścić w wodzie podgrzewając na małym ogniu po czym zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić syrop do lodówki. W między czasie brzoskwinie pokroić w ósemki i przełożyć je…
Kategoria: Owoce
Owoce
Szaszłyki z owoców z jogurtowym sosem
by Urszula Gorzkowska • • 0 Comments
Składniki: 4 szpilki 1 szkl. mleko 1 szkl. ananasa 1 szkl. truskawek 1 szkl. borówek amerykańskich ¾ szkl jogurtu waniliowego ¼ szkl. tłustej śmietany 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Sposób wykonania: Na szpilki nadziać kawałek ananasa, melona, Truski oraz borówki. Następnie jogurt wymieszać ze śmietaną, ekstraktem waniliowym oraz cukrem. Sos przelać do sosjerki…
Gruszki
Karmelizowane gruszki z migdałami i jogurtem
by Ewka Jarzyna • • 0 Comments
Składniki: 3 gruszki 1 czubata łyżka brązowego cukru 2 łyżki siekanych migdałów ½ szkl. jogurtu naturalnego liście mięty Sposób wykonania: Gruszki pokroić na plasterki, po czym ułożyć z nich wachlarz w naczyniu żaroodpornym. Posypać je cukrem. Wstawić do ruszt i piec około 5 minut by cukier lekko się stopił. Po tym czasie posypać je migdałami…
Brzoskwinie
Świeże brzoskwinie w sosie
by Gosia Fryc • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg świeżych dojrzałych brzoskwiń ¼ szkl. cukru 3 żółtka 2 łyżki wody ¼ szkl. wina marsala Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki, usuwając z nich pestki po czym połówki te pokroić na plasterki. Następnie w kąpieli wodnej wymieszać ze sobą żółtka oraz cukier za pomocą miksera po czym dodać białka ubite na sztywną…
Truskawki
Mus truskawkowy Marty
by Marta Pietkiewicz • • 0 Comments
Składniki:
- truskawki
- cukier
- żelatyna
- kieliszek nalewki lub likieru
- szklanka schłodzonej kremówki