Składniki: 6 brzoskwiń 5 dag brązowego cukru 4 dag masła 1 laska wanilii Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć po czym obrać je ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Następnie wrzucić je na rozgrzane masło i trzymać na małym ogniu około 10 minut. W trakcie smażenia polewać je powstałym sosem. Po tym czasie posypać je…
Kategoria: Owoce
Gruszki
Gruszki z ajerkoniakiem
by Zuza Gronowska • • 0 Comments
Składniki: 8 gruszek 10 dag serka homogenizowanego waniliowego ½ szkl. ajerkoniaku Sposób wykonania: Serek wymieszać z ajerkoniakiem. Następnie gruszki przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne. Wszystkie połówki owinąć w folię aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i polać je serkiem z ajerkoniakiem i piec jeszcze około 4 minut.
Banany
Banany z rusztu z cynamonem
by Halina Suder • • 0 Comments
Składniki: 7 bananów 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru mielony cynamon Sposób wykonania: Obrane banany przekroić wzdłuż na pół po czym posmarować je roztopionym masłem. Następnie posypać cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na ruszcie wyłożonym folią aluminiową. Piec około 20 minut. Przed podaniem jeszcze raz posypać cynamonem.
Brzoskwinie
Pieczone brzoskwinie z herbatnikami
by Ula Porada • • 0 Comments
Składniki: 4 brzoskwinie 100 g herbatników 60 g stopionego masła 1 żółtko 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej ubita śmietana Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na połówki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie herbatniki wymieszać blenderem razem z żółtkiem, stopionym masłem oraz gałką muszkatołową. Powstałą masa napełnić połówki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…
Truskawki
Truskawki w occie balsamicznym z lodami waniliowymi
by Karina Wiśniewska • • 0 Comments
Składniki: 300 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka octu balsamicznego 4 kulki lodów waniliowych Sposób wykonania: Do 4 pucharków włożyć po jednej kulce lodów. Ułożyć na nich oczyszczone truskawki. Następnie posypać cukrem pudrem i polać octem balsamicznym. Podawać od razu po przygotowaniu.