Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Ostrygi w śmietanowym sosie

Składniki: 50 dkg wyjętych ze skorup ostryg ½ szklanki rozpuszczonego masła 1 szklanka posiekanego selera naciowego 3 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka dobrej śmietany 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, chwilkę smażyć na małym ogniu mieszając. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy ostrygi, przyprawiamy…

Krewetki w szparagach

Składniki: 24 odwłoki dużych krewetek 2 pęczki zielonych szparagów pociętych na kawałki 2 łyżki oleju 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wytrawnej sherry sól Sposób przyrządzenia: W garnku doprowadzamy do wrzenia około 1 litra wody, dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy, zachowujemy 2, 3 łyżki…

Wykwintne krewetki po kreolsku

Składniki: 50 dkg średnich odwłoków krewetek Marynata: sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki przyprawy kreolskiej (patrz poniżej) Dresing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego sok z ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanych listków mięty ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu ½ melona obranego…