Składniki:
- 24 odwłoki dużych krewetek
- 2 pęczki zielonych szparagów pociętych na kawałki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wytrawnej sherry
- sól
Sposób przyrządzenia:
W garnku doprowadzamy do wrzenia około 1 litra wody, dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy, zachowujemy 2, 3 łyżki wywaru. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krewetki przez około 5 minut. Dodajemy obgotowane szparagi, 3 łyżki wywaru, imbir, sos sojowy, cukier i sherry, solimy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Dekorujemy krążkami czerwonej papryki i podajemy z białym pieczywem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza