Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże w winie po mediolańsku

 

Składniki:

    • 36 małży (muli)
    • ½ szklanki rozpuszczonego masła
    • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
    • 2 szklanki białego wina
    • 1 łyżeczka posiekanego oregano
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka pokrojonej papryki

Sposób przyrządzenia:
Do przygotowania potrawy wybieramy tylko małże z zamkniętymi skorupkami. Każdą muszlę  dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy przez chwilkę uważając aby się nie zrumienił. Na patelnię dodajemy wino, oregano, pietruszkę i paprykę. Dodajemy małże do wywaru, dusimy pod przykryciem, kilkakrotnie potrząsając patelnią, do momentu aż muszle się nie otworzą. Podajemy z białym pieczywem.
Uwaga: Małże które mimo potrząsania patelnią podczas obróbki kulinarnej pozostają zamknięte należy odrzucić.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *