Składniki:
-
- 36 małży (muli)
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 szklanki białego wina
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Do przygotowania potrawy wybieramy tylko małże z zamkniętymi skorupkami. Każdą muszlę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy przez chwilkę uważając aby się nie zrumienił. Na patelnię dodajemy wino, oregano, pietruszkę i paprykę. Dodajemy małże do wywaru, dusimy pod przykryciem, kilkakrotnie potrząsając patelnią, do momentu aż muszle się nie otworzą. Podajemy z białym pieczywem.
Uwaga: Małże które mimo potrząsania patelnią podczas obróbki kulinarnej pozostają zamknięte należy odrzucić.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza