Składniki:
- 50 dkg średnich odwłoków krewetek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki przyprawy kreolskiej (patrz poniżej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ melona obranego ze skóry pokrojonego w kostkę
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę lub piórka czerwonej cebuli
- 1 pokrojona w kliny limonka
- 2 ½ łyżki papryki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka granulowanej cebuli
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego tymianku
Marynata:
Dresing:
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować wszystkie składniki marynaty, zalać nią krewetki i marynować przez 15 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki dresingu. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim krewetki lekko obsączone z marynaty. Krewetki smażyć aż staną się rózowe i przestaną być szkliste co trwa zazwyczaj 3 – 5 minut. Krewetki wymieszać z dresingiem, podawać udekorowane lionką.
Przyprawa kreolska
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać rozcierając w kubku łyżka do momentu uzyskania jednorodnego proszku.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza