Składniki:
-
- 1,5 kg tuszek z kalmarów
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- ¾ szklanki octu
Sposób przyrządzenia:
Kałamarnice dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić tuszki wzdłuż na połowę, a następnie w paski. Wymieszać ocet z obranym, rozgniecionym czosnkiem, przecierem pomidorowym i przyprawami. Wymieszać kalmary z przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kałamarnice mieszając przez około 5 minut. Podawać udekorowaną zieleniną i plastrami cytryny.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza