Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Krewetki po tajwańsku

 

Składniki:

  • 70 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pokrojona drobno zielona papryka
  • 1 pokrojona drobno czerwona papryka
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/ 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki

Zupa z ośmiornicy z tostami

Składniki: 2 ośmiornice ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 8 kromek chleba tostowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W garnku wymieszać 1 litr wody z winem, liściem laurowym, pokrojoną w piórka cebulą, doprowadzić do wrzenia. Tuszki ośmiornic pokroić w paseczki, dodać do garnka, gotować przez 10 minut, przyprawić solą…

Paluszki krabowe na ostro

Składniki: 15 dkg paluszków krabowych 1 cebula pokrojona w pół plastry ¼  strąka zielonej papryki pokrojonej w „zapałkę” 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 5 dkg tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć. W rondlu o…

Krewetki po tajsku

Składniki: 1 kg dużych krewetek (odwłoki) 2 łyżki  oleju arachidowego 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 łyżka obranego i startego imbiru 3 rozgniecione ząbki czosnku 1/8 łyżeczki ostrej papryki 2 pomidory bez skóry i miąższu drobno pokrojone ½ szklanki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki  pokrojonej świeżej bazylii albo naci kolendry Sposób przyrządzenia: Na patelni…