Składniki:
- 1 kg dużych krewetek (odwłoki)
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1/2 cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżka obranego i startego imbiru
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/8 łyżeczki ostrej papryki
- 2 pomidory bez skóry i miąższu drobno pokrojone
- ½ szklanki mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 3 łyżki pokrojonej świeżej bazylii albo naci kolendry
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, a po kilku minutach imbir, czosnek i paprykę, dusić razem 1 minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory i mleko kokosowe, dusimy do czasu zredukowania sosu. Do gęstego, przyprawionego sosu dodajemy krewetki i dusimy jeszcze 4 minuty. Podajemy udekorowane zieleniną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia