Składniki
- 4 kromki chleba tostowego bez skórki
- 2 łyżki obranych ze skórki migdałów
- 1 mała zielona papryka
- 1 ogórek, obrany ze skóry, pokrojony w pół plastry
- 2 cebule dymki wraz z piórami, drobno pokrojone
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody z lodem
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chleb zalać w misce wodą, rozmoczyć, odcisnąć z wody, zmiksować. Dodać, migdały, paprykę, ogórki i dymkę przez chwilę miksować dodając porcjami oliwę, sos tabasco i cukier. Masa musi być bardzo dokładnie zmiksowana i przetarta przez sito. Do tak przygotowanej masy dodajemy przegotowaną wodę z lodem mieszając aż się lód rozpuści, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę. Podajemy na zimno ( w Hiszpanii z kostkami lodu)przybraną zieleniną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia