Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: upał

Granita czyli sorbet z pomolo

Składniki: 75 dkg miąższu z pomolo (pozbawionego błon) 25 dkg cukru 125 ml wody 50 ml czerwonego, słodkiego wina Sposób wykonania: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem, dodać posiekany nożem miąższ pomolo i wino, wymieszać. Używając blendera zmiksować drobno schłodzoną mieszankę owocu z syropem i winem. Mieszankę przelać do szklanego naczynia i…

Napój Mazagran

Składniki: 2 łyżki naturalnej zmielonej  kawy 2 kieliszki koniaku 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 4 łyżki  cukru Sposób przyrządzenia: Zmieloną kawę zaparzyć wrzącą wodą, , odcedzić, ostudzić, dodać cukier i zmieszać z koniakiem, mocno schłodzić. Gotowy napój rozlać do wysokich szklaneczek, podawać ze słomką. Dodatkowo można dodać rozdrobniony lód.

Napój z wermutem i owocami Iwony

Składniki: 2 szklanki wermutu 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 1 szklanka drobnych świeżych owoców jagodowych 8 łyżek cukru pudru kilka kostek lodu Sposób przyrządzenia: Świeże umyte owoce rozłożyć do kompotierek, włożyć  kawałek lodu. Dodać cukier puder, wlać wodę mineralną i wermut, schłodzić. Podawać z małymi łyżeczkami.