Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…
Tag: zimna
Zakąski
Pikantna sałatka z mięsem do zimnej wódki
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg pieczonego mięsa 2 cebule 1 pomidor 2 marynowane papryki 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Tabasco 4 ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy 20 dkg mieszanki marynowanych warzyw sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Koncentrat pomidorowy zmiksować z oliwą i sosem Tabasco, przyprawić pikantnie. Cebulę obrać pokroić w piórka. Paprykę i warzywa odsączyć z…
Zupy
Białe gazpacho
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki 4 kromki chleba tostowego bez skórki 2 łyżki obranych ze skórki migdałów 1 mała zielona papryka 1 ogórek, obrany ze skóry, pokrojony w pół plastry 2 cebule dymki wraz z piórami, drobno pokrojone 2 łyżki octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki wody z lodem 1 łyżeczka sosu tabasco sól,…
Zakąski
Pasztet z zająca
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki:
- przodek zająca z podrobami
- 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
- 5 dag słoniny
- pietruszka
- marchew
- cebula
- kilka sztuk suszonych grzybków
- bułka
- 4 jaja
- 25 dag wątróbki cielęcej
- kieliszek koniaku
- wędzona słoninka do wyłożenia formy
- sól
Produkty Kamis:
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz czosnkowy
- imbir