Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od przygotowania kolb kukurydzy. Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak aby związane liście pokrywowe były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąc z wody, liście osuszyć i przywrócić kolby kukurydzy do stanu naturalnego tzn okryć owocnię (odwiniętą z folii) liśćmi, obwiązać nitką. Tak przygotowane kolby kukurydzy pieczemy na grillu przez 20 minut, odwracamy kilkakrotnie.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia