Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czosnkowa zupa krem

Składniki:

    • 4  pokrojone w kostkę cebule
    • 2 główki pokrojonego drobno czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
    • 1 liść laurowy
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 1,5 litra rosołu z drobiu
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *