Składniki:
- 15 dkg paluszków krabowych
- 1 cebula pokrojona w pół plastry
- ¼ strąka zielonej papryki pokrojonej w „zapałkę”
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżka musztardy
- 5 dkg tartego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać paprykę i cebulę, dusić na maleńkim ogniu przez 10 minut mieszając. Do miękkiej już cebuli i papryki dodać mąkę, wymieszać, powoli dodawać mleko, stale mieszając, dodać paluszki krabowe, sos Worcester musztardę i połowę tartego sera, podgrzewać przez kilka minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać tartą bułka, przełożyć z rondla paluszki krabowe wraz z sosem i posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Teresa