Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostry sos Wasabi z sezamem

Składniki:

  • 2 łyżki  Wasabi
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z1/2 cytryny
  • 1 łyżka  wyprażonych na patelni ziaren sezamu


Sposób przyrządzenia:
Chrzan Wasabi rozmieszać z 2 łyżkami przegotowanej, zimnej wody, dodać sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i ziarna sezamu. Bardzo dokładnie wymieszać. Podawać w miseczce jako dodatek do dań z grilla, mięs itp.

Uwaga: sos sojowy zależnie od producenta zawiera różne ilości soli, tak więc proszę nie dodawać całej ilości na początku lecz porcjami. Ostrość sosu regulujemy zwiększając lub zmniejszając ilość Wasabi.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Teresa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *