Składniki: 20 dkg średniej wielkości krewetek 1 opakowanie makaronu sojowego ½ szklanki kiełków soi 1 pokrojona łodyga selera naciowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona cebula 3 liscie grubo pokrojonej kapusty pekińskiej oliwa z oliwek 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron sojowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wypłukać, odstawić do…
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku
by Daga • • 1 Comment
Ciasto Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki zimnej wody Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę. Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki. Używając wałka uformować odpowiednio duży płat…
Krewetki
Paella z krewetkami i paluszkami krabowymi
by edison • • 0 Comments
Składniki: 45 dag ryżu długo ziarnistego 1 kg kurczaka 35 dag mięsa wieprzowego od szynki 25 dag krewetek mrożonych 25 dag paluszków krabowych w zalewie 20 dag kiełbasy czosnkowej 3 cebule czerwone 7 pomidorów 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mrożonego groszku 15 zielonych oliwek nadziewanych papryką 30 dag serc karczochów 60 ml białego wytrawnego wina…
Małże
Małże (mule) z czosnkiem i mlekiem kokosowym
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: Podstawowe: 2 łyżki oleju arachidowego 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 ostre papryczki chili bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego imbiru nać kolendry – jeśli ktoś lubi Dodatkowe: 1, 5 kg małży dokładnie wyszorowane 2 łyżki pokrojonego drobno ostryżu kilka listków…
Owoce morza
Ostrygi z piekarnika
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 12 ostryg 1 pęczek dymki 2 plastry boczku drobno pokrojone 2 łyżeczki sosu Worcester sok z ½ cytryny 1 łyżeczka sosu tabasko Sposób przyrządzenia: Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na…