Składniki:
- 45 dag ryżu długo ziarnistego
- 1 kg kurczaka
- 35 dag mięsa wieprzowego od szynki
- 25 dag krewetek mrożonych
- 25 dag paluszków krabowych w zalewie
- 20 dag kiełbasy czosnkowej
- 3 cebule czerwone
- 7 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- 15 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 30 dag serc karczochów
- 60 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml oliwy
- szczypta szafranu, białego pieprzu, soli
Sposób przygotowania:
Ryż opłukać i osączyć. Kurczaka po umyciu podzielić na małe kawałki. Wieprzowinę umyć, wrzucić do garnka z wrzącą (ok.1 l), posoloną wodą i gotować ok.20 min. Potem wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zrumienić kawałki kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, ryż, smażyć mieszając przez 5 min. Dodać czosnek i wymieszać. Wlać wywar z wieprzowiny. Dołożyć mięso wieprzowe, szafran i gotować przez maxymalnie 20 minut na małym ogniu, na płytce ochronnej. Krewetki rozmrozić, opłukać, osączyć i dodać z mięsem krabów do potrawy wraz z zalewą. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić włożyć do potrawy. Wsypać groszek, wlać wino, wymieszać i dusić przez 10-15 min. Pozostałe 20 ml oliwy rozgrzać . Pokroić kiełbasę w plastry wrzucić i zrumienić. Potem ułożyć na wierzchu potrawy. Następnie ułożyć oliwki i karczochy. Dusić jeszcze przez 5 min. W razie potrzeby dolać odrobinę gorącej wody. Podawać w naczyniu, w którym paella została sporządzona..