Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza królewska

Składniki:
35 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
200 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
20 ml oliwy
Filing:
5 pomidorów
10 dag szynki
15 dag mrożonych krewetek i małży
1 puszka filetów anchois
20 dag sera mozzarella
10 dag pieczarek
1/2 papryki czerwonej
10 oliwek zielonych nadziewanych papryką i czarnych bez pestek
20 ml soku z cytryny
30 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę, masło, mleko z drożdżami, sól wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić na 30-45 min. w ciepłe miejsce i przykryć papierem śniadaniowym. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Krewetki i małże rozmrozić, umyć i osączyć. Szynkę pokroić w grube paski, a ser w cieniutkie paseczki. Filetami anchois owinąć czarne oliwki. Zielone pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i podusić na patelni. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto, a brzegi delikatnie zawinąć do wewnątrz. Posmarować uduszonymi pomidorami, ułożyć wszystkie składniki bez małży. Całość polać olejem z anchois i piec 25-30 min. w piekarniku w temp.230 st.C, potem ułożyć małże i piec ok.3 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *