Składniki: 1 kg małych sprawionych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki sosu sojowego ¼ szklanki słodko ostrego sosu chili ¼ szklanki keczupu 1 szklanka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Wino wymieszać w rondlu z octem balsamicznym, dodać ośmiornice, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez 20 minut. Odcedzić. W misce wymieszać…
Kategoria: Owoce morza
Małże
Małże sercówki w sosie winnym
by Kamila • • 0 Comments
Krewetki
Krewetki w szynce parmeńskiej
by Maria • • 0 Comments
Małże
Pikantne małże
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych małży 3 łyżki sosu czosnkowego 3 łyżki sosu chili lub tanasco 3 łyżki sosu sojowego 2 pory, białe części pokrojone w paseczki 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na…
Owoce morza
Głowonogi pieczone
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary trawa cytrynowa Marynata: ½ szklanki oleju ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wochester 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy w proszku ½ łyżki papryki w proszku ½ łyżeczki posiekanego czosnku 3 łyżki sosu chili lub…