Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 1 owoc mango oliwa Marynata: 2 cm utarty kawałek imbiru sok z cytryny 2 drobno posiekane papryczki chili 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią umyte wcześniej krewetki. Odstawić w…
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Marynowane krewetki
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 2 kg odwłoków ugotowanych i oczyszczonych krewetek Marynata: 2 szklanki czerwonego octu winnego 2 oczyszczone z nasion, pokrojone papryki 1 dokładnie umyta, pokrojona na ósemki cytryna 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 duże pokrojone drobno cebule ¾ szklanki cukru pudru ¼ szklanki posiekanej naci kolendry lub pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W…
Owoce morza
Owoce morza w zielonym curry
by Dana • • 0 Comments
Składniki: 10 krewetek tygrysich 5 małży przegrzebek 15 małży jadalnych, muli 1 mała pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry ½ szklanki mleka kokosowego sos rybny do smaku cukier brązowy do smaku sól do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund.…