Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki pieczone po tajsku

Składniki:

  • 1 kg odwłoków krewetek

Marynata:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane drobno cebulki dymki
  • 1 łyżeczka mielonego chili

Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać z pancerzyków, oczyścić, umyć i obsączyć. Wszystkie składniki marynaty zmiksować, zlać nią krewetki, wymieszać i odstawić na 30 minut. Bambusowe szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nabijać odwłoki krewetek na szpadki. Tak przygotowane szpadki z krewetkami ułożyć na odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym, zrosić marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec 6 minut, po 3 minutach obrócić. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *