Składniki:
- 1 kg odwłoków krewetek
Marynata:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane drobno cebulki dymki
- 1 łyżeczka mielonego chili
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać z pancerzyków, oczyścić, umyć i obsączyć. Wszystkie składniki marynaty zmiksować, zlać nią krewetki, wymieszać i odstawić na 30 minut. Bambusowe szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nabijać odwłoki krewetek na szpadki. Tak przygotowane szpadki z krewetkami ułożyć na odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym, zrosić marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec 6 minut, po 3 minutach obrócić. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.