Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Guiso marinero (marynarski gar)

Składniki: 100g ośmiornicy lub kalmarów 100 g małży 100 g langustynek 60 g grzybów 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 cebule 1 pomidor 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1.5 wywaru rybnego ewentualnie woda 3 kostki rosołowe rybne Sposób przyrządzenia: Cebule, paprykę pokrojona w kostkę podsmażyć…

Krewetki z patelni po śródziemnomorsku

Składniki: 20 odwłoków średnich krewetek 5 dkg pokruszonego sera Feta kilka listków bazylii 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka białego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, wypłukać na sicie, obsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, i po chwili odwłoki krewetek, szybko obsmażyć, dodać…

Calzone z krewetkami

Składniki: Ciasto: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Farsz: 25 dkg tartego sera mozarella 25 dkg krewetek koktajlowych 1 szklanka piure pomidorowego lub posiekanych drobno pomidorów…

Krewetki Pychotka

Składniki: 50 dkg średnich krewetek (gotowanych) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 1 drobniutko posiekana czerwona papryczka chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry 2 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę chili, smażyć mieszając 2 minuty, dodać krewetki oraz pozostałe składniki, wymieszać…