Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Calzone z krewetkami

Składniki:
Ciasto:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Farsz:

  • 25 dkg tartego sera mozarella
  • 25 dkg krewetek koktajlowych
  • 1 szklanka piure pomidorowego lub posiekanych drobno pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 10 drobno posiekanych listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz, chili


Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i dzielimy na 4 części. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy około 18 cm i grubości kilku milimetrów.
Krewetki umyć, osuszyć, przyprawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, smażyć przez 2 minuty uważając aby czosnku nie zrumienić. Dodać natkę Pietuszki, bazylię, piure pomidorowe i wino, dusić na małym ogniu 8 minut, przyprawić pikantnie. Do tak przygotowanego, pikantnego sosu dodać krewetki i dusić 2 do 3 minut.
Na przygotowanym cieście ułożyć warstwę tartego sera mozarella, krewetki, skleić jak pierogi. Tak przygotowane calzone posmarować rozmieszanym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *