Składniki:
- 50 dkg filetów z pangi
- 1 jajko
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 3 łyżki soku cytrynowego
- olej
Sos:
- 40 g mąki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 500 ml zimnego mleczka kokosowego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Mąkę przesmażyć z masłem. Oprószyć curry i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe stale mieszając. Sos gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając. Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą. Schłodzić. Filet dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę zemleć w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmieloną rybę z pozostałymi składnikami. Z masy formować małe, owalne kotleciki, smażyć 2 – 3 minut z każdej strony. Podawać z ryżem na sypko i sosem podanym w sosjerce.