Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Złociste skorupiaki z piekarnika

Składniki: 1 kg skorupiaków 125 g zmielonej suchej bułki sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Skorupiaki dusić na rozgrzanej patelni ok. 10 minut po czym gdy zaczną się otwierać usunąć z nich skorupki i drobno posiekać. Następnie napełnić połowę skorup posiekanymi skorupiakami, które skropić sokiem z cytryny i posypać bułką. Oprószyć całość solą i…

Mule w sosie pieprzowym

Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…

Skorupiaki duszone w białym winie

Składniki: 2 kg świeżych skorupiaków 120 ml oliwy 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz…