Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
- kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej
Sos:
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte odwłoki umyć, bardzo dokładnie osuszyć, wymieszać w misce z mąką kukurydzianą. Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno ole3j i usmażyć na nim obtoczone w mące krewetki, smażąc po 1 minucie z każdej strony. Używając szczypiec przełożyć obsmażone krewetki na ciepły talerz. Do pozostałego na patelni oleju dodać imbir i czosnek, smażyć mieszając 30 sekund, dodać cukier i pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia. Smak sosu skorygować przyprawami, do wrzącego dodać obsmażone krewetki i chwileczkę razem dusić. Gorące przełożyć na półmisek wyłożony sałata i posypać zieloną cebulką. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.