Składniki: 750 g schabu 2 łyżki oleju sól pieprz papryka mielona 2 cebule 2 jabłka ½ l bulionu mięsnego 50 g rodzynek 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso opłukać w zimnej wodzie po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz jedno obrane jabłko pokrojone w kostkę. Zalać…
Kategoria: Wieprzowina
Karkówka
Zapiekany schab z karkówką
by Malwina Nawara • • 0 Comments
Składniki: 500 g karkówki sól pieprz 200 g schabu wędzonego 600 g ziemniaków 5 gruszek 1 bulionu 2 łyżeczki kominku 1 łyżeczka startego majeranku Sposób wykonania: Karkówkę oraz schab pokroić w kostkę, i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obrane ziemniaki i gruszki pokroić w kostkę. Przełożyć wszystko do brytfanny, posypać majerankiem oraz kminkiem i zalać…
Wieprzowina
Wieprzowina z ananasem i papryką
by Konrad Brzostowski • • 0 Comments
Składniki: 400 g schabu 1 niekonserwowa cytryna sól pieprz cukier 2 łyżki sosu sojowego 2 zielone papryki 250 g ananasa z puszki 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 3 łyki octu jabłkowego 250 ml bulionu 1 łyżka jasnego zagęstnika do sosów Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wymieszać ją z solą, pieprzem, sosem sojowym…
Wieprzowina
Polędwiczki z wiśniami
by Małgorzata Jaroń • • 0 Comments
Składniki: 100 ml czerwonego wina 100 ml portwajnu 1 słoik wiśni 1 goździk 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 ml wódki z wiśni szczypta pieprzu 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka miodu 4 polędwiczki wieprzowe 1 łyżeczka musztardy sól pieprz mąką olej 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Wino wymieszać z sokiem z cytryny oraz portwajnem…
Wieprzowina
Gulasz z suszonymi owocami
by Magda Karolczak • • 0 Comments
Składniki: 300 g suszonych owoców: śliwki, morele, jabłka 4 plastry schabu 4 łyżki smalcu 4 cebule sól pieprz papryka mielona ¼ l cydru 4 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki musu jabłkowego Sposób wykonania: Owoce zalać ½ l wody i odstawić na noc. Następnego dnia mięso pokroić na mniejsze kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po…