Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mięsa

Polędwica wołowa z patelni

Składniki: 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu Worcestershire Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki pokrojonego czosnku sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, na około 10 minut. Na patelni…

Żeberka wołowe z grilla

Składniki:

 

  • 1,5 kg żeberek wołowych pociętych na odcinki o długości około 10 cm
  • liście sałaty lodowej lub masłowej

     

    Marynata:

  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
  • 2 łyżki wyprażonego sezamu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 6 rozgniecionych w prasce ząbków czosnku
  • 5 szalotek z zielonym szczypiorem

 

Glazurowany kotlet mielony

Składniki: 1/5 kg mieszanego mielonego mięsa 1 drobno posiekana cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała namoczona i odciśnięta bułka 1 jajko sól, pieprz, sos sojowy oliwa Glazura: 1/3 szklanka keczupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać cebulę i…

Zrazy zawijane z cielęciny

Składniki: 30 dkg cielęciny w plastrach 5 dkg szynki wędzonej 2 gotowane na twardo jajka 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cielęciny „rozbić” tłuczkiem do mięsa. Najpraktyczniej jest to zrobić w grubym woreczku foliowym. Rozbite płaty mięsa przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Na każdym ułożyć…

Ziołowe klopsiki z kuskusem

Składniki: ½ kg mięsa jagnięcego 2 ząbki czosnku skórka starta z cytryny ¾ szkl. bułki tartej 1 żółtko 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mięty 2 łyżeczki oliwy sól pieprz 700 g sosu pomidorowego ¼ szkl. natki pietruszki 1 ½ szkl. kuskusu Sposób wykonania: Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony…