.jpg)
Składniki:
- 20 dkg cielęciny pokrojonej w kostkę
- obrana i pokrojona marchewka
- 15 dkg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
- 10 dkg różyczek brokuł lub kalafiora
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
.jpg)

Składniki: 20 dkg gotowanej cielęciny 4 ziemniaki 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć połowę ziemniaków na nich rozłożyć pokrojoną w plastry cielęciną, przykryć resztą ziemniaków, przyprawić. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Posypać zieleniną i…

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…
Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.

Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…