Składniki: 1 kg cielęciny 30 dag słoniny kilka łyżek masła ulubiona przyprawa warzywna sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem, olejem oraz przyprawą warzywną. Następnie zrobić otwory nożem i powkładać w nie kawałki słoniny. Zawinąć całość w rulon i zaszyć. Przełożyć mięso do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem. Wstawić do piekarnika pod przykryciem i piec…
Kategoria: Mięsa
Wieprzowina
Golanko z kapustą i piwem
by Urszula Kuśmierz • • 0 Comments
Składniki: 4 golonki wieprzowe porcja włoszczyzny 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych ziele angielskie pieprz ziarnisty sól Sposób wykonania: Golonki natrzeć czosnkiem po czym przełożyć je do osolonego wrzątku i trzymać na ogniu około 2 godzin pod przykryciem. Po tym czasie wrzucić włoszczyznę, przyprawy oraz cebulę. Gotować jeszcze około 20 minut.
Wołowina
Smażony ozór wołowy
by Alicja Juszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy porcja włoszczyzny jajko kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Ozór wrzucić na osolony wrzątek, dodać jeszcze włoszczyznę i trzymać na ogniu około 1 godziny do miękkości. Miękki ozór obrać ze skóry i pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć go w mące,…
Wołowina
Gulasz mazurski
by Waldek Jarzyński • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wołowiny 2 szkl. wywaru cebula porcja włoszczyzny kawałek białej kapusty 50 dag ziemniaków 25 dag ogórków kiszonych ½ szkl. kwaśnej śmietany tłuszcz 1-2 łyżki mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem. Dodać jeszcze liść laurowy oraz…
Wieprzowina
Wieprzowina z kminkiem
by Kasia Mrówka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 cebule kilka liść laurowych majeranek kminek sól pieprz olej Sposób wykonania: Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posiekaną cebulę podsmażyć i dodać ją do misa razem z liściem laurowym. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem…