Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mięsa

Mięso jagnięce duszone z warzywami

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 marchewki ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć,  pokroić wraz z kością w plastry, przyprawić. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i warzywa. Każdą warstwę warzyw skropić rozpuszczonym masłem, przyprawić, podlać…

Wątróbka panierowana z selerem

Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej 1 średniej wielkości seler mąka tarta bułka 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Seler ugotować w osolonej wodzie, obrać pokroić na plastry o grubości 1 cm. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić tłuczkiem…

Wątróbka pieczona z owocami

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…

Szaszłyki baranie z papryką

Składniki: 60 dag mięsa baraniego 2 papryki 2 cebule 1 szkl. wytrawnego wermutu 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 1/3 zkl. oliwy 1 łyżeczka pieprzu bazylia rozmaryn sól Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek posiekać , dodać sok z cytryny, wermut, zioła, 3 łyżki oleju, przyprawy ziołowe oraz sól i pieprz. Całość odkładnie wymieszać.…