Składniki: 4 kotlety z mięsa baraniego 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju 2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Miód wymieszać olejem, octem, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz przyprawą curry. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do marynaty włożyć kotlety i wstawić do…
Kategoria: Mięsa
Dziczyzna
Kuropatwy duszone w śmietanie
by Jadwiga Formella • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 4 jagody jałowca 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz oraz naszpikować kawałkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, posypać wiórkami masła i obłożyć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180…
Drób
Perliczka douszna w śmietanie
by Sywlia Kraus • • 0 Comments
Składniki: 1 perliczka 6 dag masła 1 cebula 20 dag tłustej śmietany Sposób wykonania: Perliczkę oprószyć solą i podrumienić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć do rondla i dodać pokrojoną w plastry cebulę. Podlać kilkoma łyżkami wody i trzymać na małym ogniu. Gdy będzie miękka podzielić ją na porcje a do powstałego sosu dodać śmietanę,…
Wieprzowina
Gałeczki mięsne
by Jacek Stelmaszczyk • • 0 Comments
Schab
Pieczony schab ze śliwkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu bez kości 20 dkg suszonych śliwek majeranek czosnek tłuszcz do smażenia mąka do oprószenia sól, odrobina czerwonego wina Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osączyć na papierowym ręczniku. W schabie zrobić podłużny otwór i powciskać do niego śliwki. Mięso posolić, oprószyć mąką i włożyć do brytfanny, przesmażyć dokładnie każdej strony. Podlać wodą, dodać…

