Składniki:
- baranina 1/2 kg
- cielęcina 25 dag
- wywar z kostki 250 ml
- czosnek 5 ząbków
- oregano
- cząber
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Składniki: 1 kg mięsa 3-4 cebule 1 ½ szkl. koncentratu pomidorowego 150 g tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Baraninę pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym ogniu po czym dodać ją do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Całość wymieszać i…
Składniki: 500 g baraniny 1 ½ szkl. ryżu 200 g fasoli 3,5 łyżki tłuszczu kminek natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Baraninę pokroić w kostkę, którą podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą i podlać odrobiną wody. Trzymać na ogniu do miękkości. W między czasie fasole zalać wodą i ugotować a ryż podsmażyć an…
Składniki: 1 kg baraniny 1 szkl. kaszy gryczanej 2 szkl. wody 5 cebul 12 łyżek rozpuszczonego masła bulion sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować po czym dodać posiekaną cebulę, masło raz odrobinę bulionu. Całość dokładnie wymieszać. Nafaszerować mostek kaszą i zaszyć go. Ułożyć mostek na brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i…
Składniki: 1-1,2 kg udźca baraniego 10 ziemniaków 4 cebule 12 łyżek masła 1 główka czosnku ½ szkl. 3 % octu Sposób wykonania: Baraninę zalać osolona wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie baraninę odcedzić i naszpikować czosnkiem pokrojonym w słupki. Całość posmarować masłem i skopić octem. Baraninę ułożyć w brytfannie a na około…