Składniki: 1,5 kg baraniny 5 kwaskowatych jabłek 100 g suszonych śliwek sól pieprz musztarda Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie jabłka pokroić w plasterki. Mięso zbić tłuczkiem po czym posmarować go musztardą i oprószyć solą. Rozłożyć na nim plastry jabłek i śliwki. Całość zawinąć i obwiązać nićmi. Wstawić do rozgrzanego…
Kategoria: Baranina
Baranina
Ziołowe klopsiki z kuskusem
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mięsa jagnięcego 2 ząbki czosnku skórka starta z cytryny ¾ szkl. bułki tartej 1 żółtko 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mięty 2 łyżeczki oliwy sól pieprz 700 g sosu pomidorowego ¼ szkl. natki pietruszki 1 ½ szkl. kuskusu Sposób wykonania: Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony…
Baranina
Grillowane steki z sałatką
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki ziół włoskich 2 łyżki soku z cytryny 4 steki jagnięce Sałatka z fasolą 200 g fasolki szparagowej 200 g fasolki lima 250 g pomidorów 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny rukola Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz ziołami włoskimi.…
Baranina
Jagnięcina zawijana w chlebku
by Kalina Smolarek • • 0 Comments
Składniki: 400 g filetowanej jagnięciny przyprawa wyrywna 2 łyżki oleju 4 kromki chleba libańskiego 2/3 szkl. humusu 2 szkl. rozdrobnionej sałaty 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 ogórek ostry sos chili Sposób wykonania: Filety oprószyć przyprawą warzywną po czym smażyć je na rozgrzanym oleju po czym zdjąć je z ognia i pokroić w paseczki. Następnie…
Baranina
Panierowane kotlety jagnięce
by Barbara Szpak • • 0 Comments
Składniki: 8 kotletów jagnięcych 1 łyżka przyprawy cytrynowo- pieprzowej 2 jajka 1 szkl. bułki tartej ¼ szkl. oleju Sposób wykonania: Kotlety lekko rozbić po czym oprószyć je przyprawą cytrynową. Następnie zanurzyć je w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju, około3 minut z każdej strony.