Składniki: 600 g żeberek jagnięcych 2 jaja 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka mąka bułka tarta tłuszcz sól Sposób wykonania: Żeberka pokrajać na mniejsze kawałki po czym lekko rozbić i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Następnie obtoczyć żeberka w mące, potem w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem oraz szczyptą soli a na sam koniec w…
Kategoria: Baranina
Baranina
Szaszłyki baranie z boczkiem
by Olgierd Idzikowski • • 0 Comments
Baranina
Udziec jagnięcy pieczony
by Paulina Paciorek • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sos sojowy, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso ponacinać płytko ostrym nożem. Przyprawy wymieszać, wmasować w udziec. Mięso osznurować. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż głęboko nakłute okaże się upieczone.…
Baranina
Pieczeń barania na kwaśno
by Kalina Szczotka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…
Baranina
Mięso jagnięce duszone w sosie z granatów
by Magda Popiołek • • 0 Comments
Składniki 1 kg mięsa jagnięcego bez kości 1 szklanka czerwonego wina 1 miąższ z owocu granatu ½ szklanki soku z owoców granatu 1 łyżka soku z cytryny kilka listków mięty olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, płytko ponacinać. Sok z granatów wymieszać z połową miąższu, dokładnie wmasować w mięso, odłożyć. Wino wymieszać z…