Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Tagliatelle

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Tagliolini z sosem cytrynowym

Składniki: 2 cytryny 400 ml śmietany ½ pęczka mięty 1 szalotka 100 g masła 1 łyżka likieru cytrynowego sól pieprz 400 g makaronu tagliolini Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym zmiksować całość dodając jeszcze śmietanę. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…

Tagliolini z karczochami

Składniki: 7-8 karczochów 1 łyżka posikanej cebuli 4 cebule 5 łyżek oliwy 400 g tagliolini 3-4 jajka 6 łyżek startego sera pecorino sól pieprz Sposób wykonania: Listki i łodygę  pokroić na ćwiartki. Następnie na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebule po czym wrzucić karczochy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić ok. 2-3 minut dość…

Tagliatelle specjalne

Składniki: 40 dag makaronu jajecznego typu wstążka 20 dag piersi kurczaka posiekana skórka z 1 pomarańczy 6 dag masła 100ml białego wytrawnego wina pęczek posiekanej natki 1 mała cebula 3 dag włoskich orzechów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i posiekać. Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle , dodać kurczaka…